Swedish

Välj ditt språk

Nordiska Kommittén för Mänskliga Rättigheter

NKMR

För skydd av familjers rättigheter i de nordiska länderna

Nordiska Kommittén för Mänskliga Rättigheter - NKMR inbjuder till Symposium


Hotell Scandic Crown, Polhemsplatsen 3, 411 11 Göteborg
lördag den 21 augusti 2010, kl. 09.00
Till detta symposium är alla välkomna, såväl medlemmar i NKMR som icke medlemmar. Fri entré.
 Förhandsanmälan behövs pga planering för förfriskningar. Självkostnadspris. Förhandsanmälan senast den 18 augusti 2009 till:

 Rigmor Persson (+) 46 31 - 93 57 95, (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) eller Ruby Harrold-Claesson, (+) 46 31 - 70 20 385, (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.)


Årets tema:

"Kränkningar av mänskliga rättigheter vid tvångsomhändertagande och fosterhemsplacering av barn"

 

 

Symposiets föreläsare:


James Deuchars, Glasgow, Scotland.

Jimmy Deuchars är president för Grandparents Apart, UK, som grundades för ca tio år sedan. Han är inte jurist och inte ger juridiska råd, men har egna erfarenheter av problemområdet och genom att dela sina erfarenheter har han och organisationen hjälpt tusentals far- och morföräldrar. Grandparents Apart har höjt den alder generationens status avsevärt och de har lyckats få Skotlands regering att anta "The Charter for Grandchildren"; ett dokument som påminner om att barnen ska prioriteras, samtidigt som det slår fast att far- och morföräldrar betyder oerhört mycket för sina barnbarn.

För mer information se: Grandparents Apart UK.

Advokat Tryggve Emstedt, Gävle
Tryggve Emstedt är ordförande i Länderkommittén och styrelsesuppleant i NKMR. Han har varit advokat i 30 år och har stor erfarenhet av socialtjänstens arbetsmetoder och LVU-processerna i förvaltningsdomstolarna. Tryggve Emstedt har under flera år skrivit debattartiklar m m om rättsövergreppen som begås mot barn och deras familjer i Sverige.
Läs gärna: Erfarenheter av 30 års arbete med LVU

 

Lena Hellblom Sjögren, Fagersta

Fil. Dr, leg. psykolog Lena Hellblom Sjögren är mor till fyra barn. Hon anlitas ofta vid utredningar av påstådda sexuella övergrepp mot barn, i vårdnadsutredningar och LVU-mål. Lena Hellblom Sjögren har också granskat åtskilliga fall av främmandegörande av förälder (Parental Alienation Syndrome) - ett syndrom som ofta förekommer i vårdnadstvister och som internationellt betraktas som grov barnmisshandel och som iscensätts även av de sociala myndigheterna i LVU-mål.
Läs gärna: Farlig, eller farliggjord mamma?



Christer Johansson, Gotland
Christer Johansson är alternativtekniker, fotograf och designer. Han är också fadern i det internationellt kända Johanssonfallet

För mer information se: Gotlandsfallet: Sjuåringen hämtades med polispådrag från flygplanet och The Domenic Johansson Case: Home schooled boy snatched from plane in Sweden


Abigail Lehrer, Östersund,

Abigail Lehrer är trebarnsmor och uppsatsstudent vid Mittuniversitetet. För sin C-uppsats i socialtarbete har hon studerat föräldrars upplevelse av socialsekreterares maktmissbruk i myndighetsutövning i Sverige 

Läs uppsatsen: Den värsta draken



Margareta Palm, Stockholm
Margareta Palm var ett av språkrören i Mormorsupproret som under mitten av 1990-talet väckte regeringens och riksdagens uppmärksamhet på det faktum att lagstiftaren utelämnade barnens närmaste nätverk och utlämnade dem åt de sociala myndigheternas godtyckliga bortdömande av deras släktingar om barnen behövde bo hos andra än sina biologiska föräldrar.

Läs gärna - Socialen skrämmer släkten till tystnad

Advokat Marius Reikerås, Bergen, Norge
Marius Reikerås är ombud åt Nordsjødykkeralliansen i ett skadeståndsmål mot norska staten. Han är också starkt kritisk mot Norges sätt att hantera medborgarnas mänskliga rättigheter.
Läs gärna: Krenkelser av menneskerettigheter i Norge



Programmet för NKMR:s symposium 2010

PRESSMEDDELANDE - Symposium 2010


Föredrag hållna vid NKMR:s Symposium 2010

Tillbaka till Symposium och Årsmöte 2010

Tillbaka till Huvudsidan