Swedish

Välj ditt språk

NKMR:s hälsning till de tvångsomhändertagna barnen, Julen 2011
Av Ruby Harrold-Claesson, jur. kand

 

 

Ruby Harrold-Claesson är som bekant ordf. i NKMR.

Inlägget spelades in på Ring P1, 099 - 510 10, den 21 december 2011.
Huruvida inlägget har spelats upp i någon av Ring P1 julsändningar är vid publiceringen här okänt.

 

Jag vill framföra varma julhälsningar till alla barn som är tvångsomhändertagna och placerade i fosterhem, långt från sina nära och kära. Regelmässigt hindrar socialtjänsten dessa barn från att träffa sina familjer för att fira julen tillsammans. Jul är ju familjens största högtid.

Under de senaste fem åren har vi haft vanvårdsutredningen, upprättelseutredningen och upprättelseceremonin, där regeringen har bett om ursäkt för den vanvård som barnen som hade tvångsomhändertagits under 1920 - 1980 hade blivit utsatta för. Det hävdas att barnen som är tvångsomhändertagna i dag har det mycket bättre, men så är inte fallet. 10 000 tals tvångsomhändertagna barn har varit utsatta för vanvård under perioden efter 1980 och fram till dagens datum. När dåvarande socialministern Morgan Johansson annonserade att han skulle tillsätta en utredning i december 2005 skrev NKMR till honom och begärde att granskningen av de tvångsomhändertagna barnens situation skulle sträcka sig till våra dagar. Och 2007 skrev NKMR till barn- och äldre ministern Maria Larsson med förslag om tillsättande av en oberoende granskningskommission gällande tvångsomhändertagande av barn.

Åtskilliga fosterhemsplacerade barn i nutid blir utsatta för grov omsorgssvikt och t o m regelrätt vanvård, fysiskt, psykiskt och sexuellt. En del fall har fått mycket publicitet, medan media inte har uppmärksammat andra. Ingenting har förändrats, förutom att systemet har blivit mer sofistikerat och vissa barn blir förtäckt adopterade till barnlösa par med anknytning till socialtjänsten. Andra utgör fosterfamiljernas huvudsakliga försörjning. Pengarullningen är anmärkningsvärd och fosterhemsindustrin slukar fler och fler miljarder skattekronor varje år. Åtskilliga kommuner har budgetunderskott p g a köpt vård eftersom fosterhemsplacering av barn kostar minst en miljon kronor per år och barn. Fd socialminister, Lars Enqvist, sa i en intervju i Studio 1 i P1 den 17 november 2001 att en stor andel av barnen inte skulle behöva omhändertas om socialtjänsten följde lagen och gav hjälp och stöd till barnen i sina familjer.

Dagen ska komma då även nutidens tvångsomhändertagna och fosterhemsplacerade barn ska få sin upprättelse och ursäkt. Låt oss hoppas att ni inte ska behöva vänta lika länge som dem som får upprättelse i den nu avslutade utredningen.

God jul kära barn

Ruby Harrold-Claesson,

jur. kand.
Ordf. i NKMR 
 

Tillbaka till Artiklar

 

Tillbaka till Huvudsidan

 

 

 

Powered by AIS