Swedish

Välj ditt språk

Frankrikes största övergreppsmål - Rättegången mot pedofilerna i Angers

 

 

 

 

Sedan början av 1990-talet har media uppmärksammat - och vi har kunnat följa - åtskilliga rättegångar där lärare och andra personer, vare sig de arbetar med barn eller inte, har blivit åtalade för sexuella övergrepp på barn.

Psykologer har fungerat som "experter" och därigenom har man skapat en falsk trovärdighet för anklagelserna. Så var fallet i Bjugn i Norge, "Little Rascals" i North Carolina, Bernt Stålbröstfallet i Umeå, Clevelandfallet och Newcastlefallet i Storbritannien, för att nämna några mycket uppmärksammade fall. Dessa fall betecknas som den moderna häxprocessen.

Huruvida Angersfallet är ytterligare ett fall av falska anklagelser kan jag inte sia om men fallet innehåller många ingredienser som känns igen i fallen ovan. I ett annat uppmärksammat franskt som utspelade sig mellan 2001 - 2004 fall - Outreaufallet - har den unge domaren Fabrice Burgaud, 30 år, blivit hårt kritiserad och kallad för lögnare av en av de åtalade under en rättegång. Sju personer som hade varit häktade i upp till 2½ år blev frikända redan i oktober 2004 och i november 2004 erbjöd justitieministern dem 100 000 vardera som förskott på skadeståndet
.

I en epokgörande dom, meddelad den 30 juli 2002, i ett skadeståndsmål som två förskolelärare, Dawn Reed och Christopher Lillie, hade inlett mot kommunens experter fann domaren, Mr. Justice Eady, i Brittiska civilmålsdomstolen att förskolelärarna var utsatta för en konspiration och en häxprocess. Rättegången varade i 74 dagar. Dawn Reed och Christopher Lillie vann målet och tilldömdes skadestånd till det astronomiska beloppet £ 200 000 vardera. Se
Newcastle case

 

 

 

Frankrikes verste overgrepssak
Til uken innledes den største kriminalsaken som er ført i en fransk domstol i nyere tid. Hele 66 kvinner og menn står tiltalt for voldtekter og seksuelt misbruk av barn.
 Det er satt av fire måneder til Frankrikes verste overgrepssak, som starter tirsdag i en spesialbygd rettssal i byen Angers, sentralt i Frankrike. Mer enn 60 advokater er involvert i saken, og det er satt av tre dager bare til å lese opp den 430 sider lange tiltalen.
 
Også flere av de 45 ofrene vil møte i rettssalen for å følge saken mot den mistenkte overgrepsligaen. Historiene til flere av ofrene skal være så sterke at jurymedlemmene vil bli tilbudt krisehjelp.

 

 

 

 

 

 

Tio dömda i fransk pedofilrättegång
Saint OMER TT-AFP

 

Le procès des pédophiles d'Outreau
Une série d'articles publiée dans Le Monde, le 11 au 19 mai 2004


Le procès des pédophiles d'Outreau - II
Une série d'articles publiée dans La Libération, le 20 mai 2004 

Rehabilitation et Indemnisations
Cent mille euros pour un début de reconnaissance


Le visage d'une justice sans âme
par Eric Dussart


 

 

Powered by AIS