Swedish

Välj ditt språk

Årets mottagare av NKMR:s utmärkelse 2017

 

 

Hedersdiplom

Livstids utmärkelse / Lifetime Achievement Award

Agneta Pleijel

Agneta Pleijel författare, professor, kulturskribent, människorättsförkämpe

Agneta Pleijel tilldelas NKMR:s hedersdiplom för visad integritet, civilkurage och för framstående insatser inom journalistik och film om barn och familjer som otillbörligt har fallit offer för det svenska välfärdssamhällets åtgärder.

Agneta Pleijel är en svensk författare, professor, kulturskribent, och fil.lic. i litteraturhistoria. Agneta Pleijels biografi är mycket omfattande, så vi begränsar oss till de insatser som hon har gjort inom ramen för NKMR:s verksamhet, som ju är att skydda barn och deras familjer från rättsövergrepp förövade av myndighetspersoner och domstolar.

Agneta Pleijel har, redan under 1990-talet, engagerat sig i debatten om tvångsomhändertagande och fosterhemsplacering av barn genom tidningsartiklar och som manusförfattare till filmserien GULDBUREN (1991), i samproduktion med Sveriges Television, som visades under 2016 års symposium. Inför visningen av Guldburen begärde TV att hon skulle intyga att filmen inte hade med verkligheten att göra. Det gjorde hon inte. Filmen skildrar noga ett  autentiskt fall för att dokumentera myndigheternas svaga indicier och trendtänkandet inom socialtjänsten.

 Agneta Pleijel är gift med Jur. Dr Maciej Zaremba, som tilldelades NKMR:s hedersdiplom 2015. Hon har en dotter, f d  skådespelaren och psykologen Lina Pleijel.Läs gärna: Och fjällen föll från mina ögon


 

 * * * * * * *

 

Hedersdiplom

Livstids utmärkelse / Lifetime Achievement Award



Gro Hillestad Thune

Gro Hillestad Thune, advokat, människorättsförkämpe


Gro Hillestad Thune tilldelas NKMR:s hedersdiplom för visad integritet och för framstående insatser för barn och familjer som otillbörligt har fallit offer för välfärdssamhällenas åtgärder.

Gro Hillestad Thune är en norsk advokat och politiker. Hon tjänstgjorde som biträdande representant för Akershus i det norska parlamentet under perioden 1977-1981.
Advokat av yrke, Gro Hillestad Thune, var Norges delegat / domare i Europeiska kommissionen för mänskliga rättigheter 1982-1988.
Under hennes första år i Europeiska kommissionen för mänskliga rättigheter blev Gro Hillestad Thune bekant med det svenska socialtjänstsystemet att tvångsomhänderta barn från sina kärleksfulla och omtänksamma föräldrar och placera dem i fosterhem bland vilt främlingar, genom det världskända målet "Olsson vs Sweden", som hade anmälts av NKMR grundare jur kand, medicine licentiat, Siv Westerberg.
Gro Hillestad Thune dolde inte sin ilska över den svenska socialnämndens hantering av fallet "Eriksson vs Sverige". I Eriksson-fallet lämnade Gro Hillestad Thune ett yttrande, concurring opinion, som har blivit legendariskt och ofta citerat av kritiker av det svenska systemet. Gro Hillestad Thune skrev bland annat:
"En situation där myndigheterna med ena handen öppnar dörren för barnets återlämning och sedan med den andra omedelbart stänger den kan endast öka osäkerheten och konflikten mellan modern och fosterföräldrarna. (...) Följaktligen skulle det vara omöjligt att dra slutsatsen att störningen av moderns rätt till respekt för hennes familjeliv var nödvändigt i barnets intresse.
Slutligen finner jag att det är mycket anmärkningsvärt att enligt det svenska systemet kan en socialnämnd i praktiken ignorera och till och med obstruera den Högsta förvaltningsdomstolens dom utan att det leder till sanktioner."

Gro Hillestad Thune är inte längre Norges domare i Europadomstolen, men hon arbetar fortfarande aktivt för att skydda och försvara barns och deras familjers mänskliga rättigheter i Norge, de nordiska länderna, Europa och hela världen.

Gro Hillestad Thune tilldelades 2009 års pris för att främja yttrandefrihet i mental hälsa.

Läs gärna "Maktmisbruk i det godes navn"

 * * * * * * *

Hedersdiplom

Livstids utmärkelse / Lifetime Achievement Award

 

schaefer

Nancy Schaefer, fd Senator i delstaten Georgia, USA, människorättsförkämpe, (1936-06-28 - 2010-03-26)

Nancy Schaefer tilldelas NKMR:s hedersdiplom, postumt, för enastående mod, medkänsla och humanitärt engagemang för barn och familjer i USA i allmänhet och delstaten Georgia i synnerhet..

"Senator Nancy Schaefer var grundare och president för Organisationen Familjens Angelägenheter, (1985-2005), som var en ideell organisation i Georgia. Organisationen Familjens Angelägenheter skapades för att stärka och skydda familjen genom lokala, statliga, nationella och internationell politik och genom utbildning av medborgare och ledare som är av vital betydelse för att lyda Guds moraliska lag i vårt samhälle och i vår kultur. Hon var också grundare och ordförande för två organisationer Familjens Angelägenheter graviditetscentra i Atlanta, Georgia från (1988- 1998), som hjälpte över 5000 flickor och kvinnor i Atlanta-området.

Fru Schaefer har varit värd för flera radioprogram i Atlanta-området och författaren till dagliga kommentarer i WRAF, WEPC och WTFH i Toccoa, Georgia.

Senator Schaefer var Republikanska partiets kandidat för Lieutenant Governor 1994, den första kvinnliga kandidaten till posten som Guvernör i Georgia 1998, och hon valdes till Georgia Senaten från 50:e District år 2004.

I sin egenskap av åtta års styrelsemedlem av den nationella etik- och religionsfrihetskommissionen för Södra Baptist Konvention (SBC), representerade fru Schaefer SBC och Organisationen Familjens Angelägenheter vid FN:s fjärde kvinnokonferens i Peking, Kina, vid FN:s konferens om mänskliga bosättningar i Istanbul, Turkiet, vid FN:s konferens om mat i Rom, Italien och FN:s uppföljningskonferens till Peking i New York.

Hon är en före detta första vice president för Georgia Baptist Convention, en frekvent talare hos kyrkor av alla valörer, en talare hos medborgerliga och politiska organisationer, och en frekvent gäst på radio och tv-program. År 2001 blev Fru Schaefer den första kvinnliga styrelsemedlem som tjänstgjorde på Toccoa Falls Högskola Styrelse i Toccoa, Georgia. Hon och hennes man är för närvarande medlemmar i Ebenezer Baptist Church i Toccoa.

Senator Schaefer är gift med Bruce Schaefer och de är föräldrar till fyra söner och en dotter. De har också 13 barnbarn. Nancy och Bruce bor i Habersham County, Georgia. De är födda och uppvuxna i Norra Georgia. De tillbringade 30 år i Atlanta där deras barn växte upp, men de hittade tillbaka till Blue Ridge i norra Georgien där senator Schaefer betjänar sin valkrets i åtta län som utgör det 50: e distriktet i Georgia." (Kopierad från Senator Schaefer, Biography)

"Under hela sin karriär som aktivist och politiker arbetade hon för kristna konservativa värden, hon utmanade barnskyddsmyndigheten (aka Department of Children and Families). Efter fyra års forskning publicerade hon, den 16 november 2007, en rapport med titeln "Den korrupta barnskydd-businessen". Efter att ha publicerat rapporten, meddelade hon på en presskonferens att rapporten förorsakade att hon förlorade sin position som Senator i Staten Georgia." (Nancy Schaefer, Wikipedia)

Nancy Schaefer sade i sitt tal under sessionen för politiska beslutsfattare vid World Congress of Families V i Amsterdam den 11 augusti 2009: "Rapporten kostade mig min plats i Senaten. Det finns dock saker som är värda att förlora för, och den här saken är en av dem."

Den här saken var dock så stor att det finns några som tror att hon förlorade mer än bara jobbet i Senaten. De tror att hon förlorade sitt liv och sin makes liv.

Nancy Schaefer och hennes make, Bruce Schaefer, mördades den 26 mars 2010, medan de var i färd att producera en dokumentärfilm om familjerna som var offer för "barnskyddsmyndigheten".

Läs gärna "Till Minne, Nancy Schaefer"

 * * * * * * *
 

Hedersdiplom

Livstids utmärkelse / Lifetime Achievement Award

 

Bruce Schaefer, make till Nancy Schaefer, fd Senator i delstaten Georgia, USA, människorättsförkämpe, (mördad den 26 mars 2013)

Bruce Schaefer tilldelas NKMR:s hedersdiplom, postumt, för enastående mod, medkänsla och humanitärt engagemang för barn och familjer i USA i allmänhet och delstaten Georgia i synnerhet.
Han stödde sin hustrus politiska och sociala visioner och åtaganden.
Det ofta sägs att bakom varje stor man finns en stor kvinna. Det stämmer! Och, bakom varje stor kvinna finns en stor man. Makarna Bruce och Nancy Schaefer har varit två storheter som stödde varandra i sina ansträngningar att skydda barn och familjer i Georgia, för att göra Staten där de bodde och arbetade i synnerhet, och USA i allmänhet, ett tryggt och omsorgsfullt samhälle som skyddar familjers mänskliga rättigheter.

Bruce Schaefer, och hans maka Nancy Schaefer, mördades den 26 mars 2010, medan de var i färd att producera en dokumentärfilm om familjerna som var offer för "barnskyddsmyndigheten".

Läs gärna "Till Minne, Nancy Schaefer"


Tillbaka till Programmet för Symposium 2017Tillbaka till Huvudsida för Symposium 2017 Tillbaka till NKMR:s Huvudsida