Swedish

Välj ditt språk

Socialen struntar i barnen

1990 trädde barnkonventionen i kraft i Sverige. Det innebär att myndigheterna alltid ska beakta barns bästa i varje beslut. Men trots de tolv år som gått finns ännu stora brister. Det visar den granskning som Socialstyrelsen sammanställt av 122 kommuners arbete.
En sammanställning av artiklar publicerade i Göteborgs-Posten och GP.se, 2002-08-06

 

 

 

Kommunen annonserar fosterbarn på nätet
Av Bo-Göran Bodin

Många kommuner struntar i att utreda blivande fosterföräldrar. De låter privata företag sköta kontrollen trots att det är olagligt. Ett hundratal kommuner annonserar ut sina omhändertagna barn på Internet.

Göteborgs-Posten och GP.se, 2002-08-15

 

 

Familjehem utnyttjar ekonomisk ersättning
Av Bo-Göran Bodin

Familjehem kan vara en lönsam affär. Egentligen ska hemmet vara motsatsen till en institution. Men vissa fosterföräldrar har tolv omhändertagna barn och ersättningen kan vara 14 000 per barn.

Göteborgs-Posten och GP.se, 2002-08-15

 

 

Ida placerades hos misstänkt pedofil

Av Bo-Göran Bodin

Sexåriga Ida omhändertogs och placerades i ett så kallat jourhem hos sin farfar. Trots att socialtjänsten misstänkte att mannen förgrep sig på barn gjorde de ingen utredning. I Sverige sker ingen som helst kontroll av jourhem.

Göteborgs-Posten och GP.se, 2002-08-10

 

 

Anders tog livet av sig i fosterhem

Av Bo-Göran Bodin

Kommuner slarvar med kontrollen av fosterföräldrar

Anders, 14 år, försökte förgäves slå larm om att han blev slagen i familjehemmet. Efter två år gav han upp och sköt sig. Under sex år hade socialtjänsten bara två samtal med Anders.

Göteborgs-Posten och GP.se, 2002-08-10

 

 

Socialen struntar i barnen
Av Bo-Göran Bodin

Landets socialtjänster bryter konsekvent mot FN:s barnkonvention. I åtta fall av tio glöms barnen bort när kommunen beslutar om socialbidrag. Det visar en granskning av 122 kommuner.

Göteborgs-Posten och GP.se, 2002-08-06

 

 

 

Tillbaka till Artiklar

 

 

 

Powered by AIS