Swedish

Välj ditt språk

Rapport från Ruby Harrold-Claessons besök till Nya Zeeland 19 juli  - 1 augusti, 2006

 

Se även Family Integrity's newsletters 109 & 110 http://www.storesonline.com/site/846699/page/863746

 

Med anledning av att jag bedriver forskning om den svenska Agalagen - aga är ju en av anledningarna varför barn tvångsomhändertas och placeras i fosterhem - och att jag hade sänt ett remissyttrande till Nya Zeelands parlament i februari 2006, blev jag inbjuden av "Section 59 Coalition" att besöka Nya Zeeland den juli 19 - aug 1, 2006. Huvudpunkten för mitt besök var ett framträdande inför The Justice and Electoral Select Committee, en parlamentarisk kommitté, som skulle äga rum den 27 juli 2006. Kommittén utreder huruvida Section 59 i deras Straff lag, som ger föräldrar rätt att använda "befogad kraft" (reasonable force) vid barnaga skall utmönstras ur lagen eller inte. Motionären har framhållit Sverige som modellen att följa. Vid mitt framträdande inför Kommittén skulle jag berätta om erfarenheterna av den svenska Agalagen.

 

Section 59 Coalition hade förberett ett fullspäckat program för mig bestående av radio-, TV- och tidningsintervjuer, föreläsningar och möten med officiella och intressanta personer och organisationer samt föredrag på offentliga möten.

 

Efter 36 timmars resa - och tio timmars tidsskillnad - anlände jag till Auckland Airport tidigt på morgonen den 19 juli. Jag möttes på flygplatsen av Craig Smith, National Director - Family Integrity och Bob McCoskrie, National Director - Family First Lobby.

 

Första anhalten var Bob McCoskries hem där mina värdar, Barbara & Craig Smith åter igen uttryckte sin och Section 59 Coalitions tacksamhet att jag tog min tid att resa till Nya Zeeland på deras inbjudan.

 

Under vistelsen på Nya Zeeland besökte jag Auckland, Wellington, Hamilton, Rotorua och Christchurch.

 

Mycket media

Redan första dagen (19/7) fanns en förstasidesartikel med bild i The Dominion Post, annonserande mitt besök till Nya Zeeland.

 

Innan jag ens hade hunnit äta frukost med mina värdar började telefonen att ringa. Första telefonintervju ägde rum kl. 9.00. Strax efter jag hade tagit mitt hotellrum i besittning senare under eftermiddagen hade jag ytterligare två tidningsintervjuer, en med New Zeeland Herald och den andra med The Dominion Post.

 

TV 1 & TV 3 tävlade om vem skulle vara först att intervjua mig. De var inbokade för den 20 juli men de lyckades få sina program redan den 19 juli. Programmen Close Up and Campbell Live var debatter med parlamentsledamoten som har föreslagit lagändringen.

 

Torsdagen den 20 juli var jag föremål för två radiointervjuer och två TV-intervjuer, bl. a en TV-intervju med Bob McCoskrie som intervjuade mig på News Talk ZB i juni 2005. Fredagen den 21 juli hade jag en radio intervju och en lunchföreläsning på Maxim, en tankesmedja.  

 

rapport_fran_nya_zeeland

Ruby H-C & Greg Fleming, Maxim's tankesmedja

 

Lördagen den 22 flög mina värdar och jag till Wellington där jag fick ytterligare en uppsättning värdar, Merilyn & Renton Maclachlan. Vi bodde i deras jättestora hus där de tog emot hela vår grupp på tio personer. Samma dag gav jag en intervju och på kvällen höll jag ett föredrag på ett offentligt möte i Lower Hutt. Söndagen var en välkommen vilodag och under eftermiddagen tog min värdinna Merilyn Maclachlan mig på sightseeing i centrala Wellington.

På måndag den 24 juli hade jag en intervju och på kvällen gav jag ett föredrag på ett offentligt möte i Porirua.

 

Dagen därpå, den 25 juli, hade jag tillsammans med Craig & Barbara Smith och Bob McCoskrie ett förmiddagsmöte med Dr Rajen Prasad, Family Commissioner, (Familjeombudsmannen). Under eftermiddagen hade vi ett möte med Dr Cindy Kiro, Children's Commissioner (Barnombudsmannen) och på kvällen hade vi ett möte med parlamentariker i "Bikupan" (riksdagshuset). David Lane, en forskare, anslöt sig till oss inför mötet med parlamentarikerna.

 

rapport_fran_nya_zeeland

Ed Rademaker, Barbara Smith, Ruby H-C och Bob McCoskrie utanför parlamentsbyggnaden

 

Under vistelsen hos familjen Maclachlan gjorde Renton Maclachlan en inspelning av en intervju som Craig Smith hade med mig. Intervjun kommer att finnas på DVD.

 

Den 26 juli hade jag en telefonintervju med en tidningsjournalist och på kvällen strax innan vi skulle avresa för Hamilton inför mitt framträdande inför the Select Committee den 27 juli ringde en journalist som ville genomföra en intervju som hon hade avbeställt tidigare under veckan. Efter ett par frågor avböjde jag vidare medverkan. Väl framme i Hamilton bodde vi på hotell för att jag skulle vara utvilad inför mitt framträdande.

 

Den parlamentariska utfrågningen

Så äntligen hade den stora dagen, den 27 juli, datumet för den parlamentariska utfrågningen kommit. Jag var först ut, och en journalist från Waikato Times förevigade min presentation i ord och bild. Till min förvåning utgjorde parlamentarikern vars motion var under utredning en av kommitténs ledamöter. Jag höll ett 20 minuters föredrag och jag överlämnade en bunt handlingar innehållande engelska sammanfattningar av 30 brottmålsdomar, kopior på domarna på svenska, tidningsartiklar och annat material. Efter en vilopaus hos nya värdar återvände mina värdar, Craig & Barbara Smith och jag till lokalen för eftermiddagssessionen av den parlamentariska utfrågningen.

 

rapport_fran_nya_zeeland

Ruby H-C vittnar inför den parlamentariska kommittén

 

Två av eftermiddagsframträdandena gjorde stort intryck. Det ena var en ung mor, Benita Williamson, som fick stora applåder och det andra var en grupp av sex skolflickor som klart och tydligt sade sin mening om den föreslagna lagändringen.

 

Samma kväll gav jag ett föredrag på ett offentligt möte i Hamilton varefter vi reste tillbaka till Auckland.

 

I Auckland fick vi nya värdar, Christine & Rodger Whetton, som tog emot oss i sitt stora hus i ett lyxigt villaområde.

 

Följande dag, den 28 juli gav jag ett föredrag för the Pacific Island Leaders, dvs ledarna för urbefolkningen, Maorifolket och på eftermiddagen höll jag ett föredrag för familjerättssektionen i Auckland District Law Society, den lokala motsvarigheten till Advokatsamfundet.

 

För att avrunda veckan företog mina värdar, Craig & Barbara Smith och jag en tre timmar lång bilresa till Rotorua för att besöka Tamaki Maori Village och avnjuta toppunderhållning och fantastisk mat. Vi återvände till Auckland på lördag den 29 juli där jag höll ett föredrag på ett offentligt möte i Manukau.

 

Söndagen den 30 juli var en välkommen vilodag. Jag reste till Christchurch där jag besökte fd prästen i St Andrew's Church i Göteborg, Michael Cocks och hans hustru Gertrud. De tog mig på sightseeing i centrala Christchurch och trots att det var mycket blåsigt tog vi en tur med gondolerna uppför berget där jag kunde njuta av en fantastisk vy över hamnen och bergen i bakgrunden.

 

Mitt sista framträdande var ett offentligt möte med föredrag som ägde rum i North Shore, Auckland måndagen den 31 juli. Som vanligt var mötet välbesökt och folk ställde många frågor.

 

För att avrunda min vistelse på Nya Zeeland bjöd Bob MacCoskrie mina värdar, Barbara & Craig Smith och mig på lunch i den roterande restaurangen i Aucklandtornet.

 

Efter en mycket smaklig middag hos Christine & Rodger Whetton och familj var det dags för avresa till Auckland International. Jag beledsagades av Barbara & Craig Smith och Christine & Rodger Whetton och deras son Evan. Det var ett mycket uppskattat avsked efter en strapatsrik vistelse i Nya Zeeland.

 

 

*************

 

Stort tack!

Jag vill härmed framföra ett stort tack till mina värdar Barbara & Craig Smith och deras familj, Merilyn & Renton Maclachlan, Christine & Rodger Whetton och familj, Bob McCoskrie med familj, Ed Rademaker, Helen & Paul Reymer med familj, Linda & Steve Beardsley med familj och Carol och Mark Munroe och familj som samtliga bidrog till att göra min vistelse på Nya Zeeland till en minnesvärd tilldragelse.

 

Jag vill också tacka Section 59 Coalition som har gjort mitt deltagande i denna för Nya Zeelands befolkning ödesdigra fråga möjligt. Jag hoppas att ni och Nya Zeelands barn och familjer ska ha nytta av de erfarenheter som jag som svensk jurist delade med er.

 

Ruby Harrold-Claesson

2006-09-04

 

 

Till Artiklar

 

Till Rapporter

 

Tillbaka till Huvudsidan

 

 

 

 

 

Powered by AIS